Nyheter

Eldningsförbud / Fire ban

Just nu är det eldningsförbud i hela Stockholms län. Här kan du läsa om vilka regler som gäller om du planerat att grilla under ditt besök hos oss.
There is currently a fire ban in the Stockholm region.

Den 11 juni 2020 utfärdade Länsstyrelsen eldningsförbud i hela Stockholms län som gäller tills vidare.
Det innebär att här på Lida får du:

  • INTE grilla med ved
  • INTE grilla på marken eller med egen grill
  • INTE använda stormkök 
  • INTE använda engångsgrillar
  • ENDAST använda våra iordningställda grillplatser med egen grillkol

Tack för din hjälp att skydda vår natur!

ENGLISH TRANSLATION:
There is currently a fire ban in the Stockholm region. Due to the high risk of fires in the nature, please:

  • DO NOT grill with firewood 
  • DO NOT use your own grill or start a fire on the ground 
  • DO NOT use camping kitchens
  • DO NOT use disposable grills
  • ONLY grill on Lidas fixed grills with charcoal

Thank you for helping us  protect our nature!

Lida söker praktisk arbetsledare

Vill du jobba med natur, friluftsliv, motion och vara med och skapa regionens bästa friluftsområde? Nu söker vi en person som kan leda och delta i det praktiska dagliga arbetet på Lida Friluftsgård. Klicka för att läsa mer om tjänsten och hur du ansöker. Ansökningstiden är juli, tillträde är under hösten 2020.

Vill du jobba med natur, friluftsliv, motion och vara med och skapa regionens bästa friluftsområde? Nu söker vi en person som kan leda och delta i det praktiska dagliga arbetet på Lida Friluftsgård. Klicka här för att läsa mer om tjänsten och hur du ansöker. Ansökningstiden är juli, tillträde är under hösten 2020. 

Glad midsommar önskar Lida

På midsommarafton och midsommardagen är Lida Värdshus, Friluftsgolfen, kajak- och MTB-uthyrningen samt Accropark stängda. Söndag 21 juni öppnar vi igen som vanligt, bokningar görs via hemsidan.Vi på Lida önskar er en glad midsommar!

Nytt system för inpassering Lida Gym

Under juni 2020 kommer vi att byta inpasseringssystem till duscharna och gymmet i Lida Gym.

Under juni 2020 kommer vi att byta inpasseringssystem till duscharna och gymmet i Lida Gym. 

För dig som har års- eller klippkort med egen bricka behöver byta ut din gamla mot en ny.

Ny bricka hämtas på Gårdskontoret,  vardagar 10-16. Meddela oss gärna  innan du kommer så förbereder vi  brickan till dig. Vill du hämta den  nya brickan andra tider kontaktar du  oss på info@lida.nu.

Ny avgift för ved

Från den 4 juni tar vi ut en mindre kostnad för dig som vill grilla med veden som vi lägger ut på Lida.

Veden vi lägger ut är tillverkad på Lida av eget virke. De senaste åren har åtgången på ved ökat markant och i dagsläget tillverkas drygt 120 kubikmeter per år. För att täcka kostnaden för tillverkningen tillhandahåller vi från och med den 4 juni därför veden till självkostnadspris.

Ved finns att köpa från en vedlåda vid Värdshuset. Ved finns också vid Vildmarksstugan och grillplatserna på tältängen samt vid Accropark. Du tar veden själv och betalar med Swish.

Kostnaden för en grillning (10-12 vedträn) är 35 kr, betalning sker till Swishnummer: 1233112190. 

Vill du istället ta med egen grillkol eller ved går det givetvis bra, vi tar inte ut någon avgift för att använda grillarna. Engångsgrillar är dock inte tillåtna  på Lida på grund av brandrisken. Du tänder grillen själv, använd släckvatten när du är klar. Grillning får endast ske vid grillplatserna.  

Grillplatserna är allmänna platser där ni delar på utrymmet med andra, grilla med hänsyn och försiktighet. 

Lida startar uthyrning av kajaker, SUP och mountainbikes

Lida Friluftsgård har ingått ett samarbete med OutVentures AB för uthyrning av kajaker, SUP-brädor och mountainbikes. Kajakuthyrningen öppnar 1 maj 2020 och senare under våren kommer även mountainbikes finnas att hyra.

Lida Friluftsgård har ingått ett samarbete med OutVentures AB för uthyrning av kajaker, SUP-brädor och mountainbikes.

Kajakuthyrningen öppnar 1 maj 2020 och senare under våren kommer även mountainbikes finnas att hyra.   

Leif Wallin, platschef på Lida:

 - Vi är mycket glada att starta samarbetet med OutVentures. Vi ser en ökad efterfrågan på friluftsaktiviteter som passar både företag, skolklasser, vuxna och barn. Kajak- och SUP-uthyrning är ett bra komplement till Lidas utbud och stärker Lida och Botkyrka som besöksmål. Med cykeluthyrningen vill vi dessutom ge fler chans att upptäcka tjusningen med stigcykling och vår satsning på att förbättra mountainbikespåren.

  Anton Lindell, medgrundare OutVentures AB:

 - För oss är det jätteroligt att vara med på Lidas satsning på fler friluftsaktiviteter, då Lida är den perfekta utgångspunkten för den som vill ut i naturen. Denna satsning ligger i linje med den trend vi sett de senaste åren, att intresset för paddling, stigcykling och friluftsliv i allmänhet ökar.

Om OutVentures AB: OutVentures är en helhetsleverantör av friluftsaktiviteter till campingar, friluftsanläggningar och andra naturnära verksamheter runtom i Sverige, med vision att öka intresset för friluftsliv och att hjälpa så många människor ut i naturen som möjligt.

Nu gör vi Lidas stigcykling roligare, bättre och snällare mot naturen!

I april 2020 påbörjas arbetet på det gröna mountainbikespåret på Lida. Vi bygger en hel del spång och träsektioner med målsättningen att förbättra spåret och även spara på naturen.

Nu gör vi Lidas stigcykling roligare, bättre och snällare mot  naturen!

I april påbörjar vi arbetet på det gröna mountainbikespåret på Lida. Vi bygger en hel del spång och träsektioner. Det gör att spåret kommer att bli jämnare i svårighetsgrad, ger mer flyt i åkningen och att en del passager blir lättare. Målet är att göra ett spår som är roligt och kittlande både för nybörjare och för dig som är van cyklist. 

Arbetet innebär också att vi ger naturen en chans att återhämta sig bättre då träkonstruktionerna gör att naturen under får vila. Materialet vi använder är helt igenom obehandlad trä. 

Arbetet utförs på uppdrag av Lida Friluftsgård och  finansieras delvis med hjälp av Botkyrka Kommuns  Miljöenhet inom ramen för Botkyrkas Gröna värden. 

Arbetet pågår på vissa delar av spåret och beräknas vara klart under våren 2020.

Accropark säsongspremiär den 4 april

I Accropark Höghöjdsbana pågår förberedelserna för fullt inför en ny säsong uppe i träden på Lida!

Planerat datum för att öppna är den 4 april. Med tanke på omständigheterna kring det nya Coronaviruset kan Accropark behöva skjuta på detta datum. Håll utkik här på hemsidan och på Accroparks Facebook-sida för aktuell information. 

Inför öppningen har det gjorts några anpassningar för att öka tryggheten för er besökare utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Läs här om de nya rutinerna med anledning av Coronaviruset.

Välkomna till Accropark hälsar Nicolas med personal!

Information med anledning av Coronaviruset

Lida följer regeringens beslut samt Folkhälsomyndigheten och övriga expertmyndigheters råd och rekommendationer kring hanteringen av Coronaviruset.

Regeringen har beslutat om ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer, enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Detta är en åtgärd för att minska smittspridningen av Coronaviruset.

Vad betyder beslutet för Lida

Lida är öppet som vanligt, öppettider hittar du här

Lida följer utvecklingen och ser över kommande evenemang för att se till att vi följer rådande regler och rekommendationer. Information om vad som gäller uppdateras löpande under respektive evenemang.

Uppdaterat 2020-04-22 kl. 10:33

Ny entreprenör klar för Lida Värdshus

Lida Friluftsgård och Upplev Botkyrka AB, som ägs i sin helhet av Botkyrka kommun, har tecknat avtal med Nicklas Södervall och Clasings Catering AB som vunnit upphandlingen för Lida Värdshus samt tillhörande konferensverksamhet på Lida Friluftsgård.

Ny entreprenör klar till Lida Värdshus och konferens

Pressmeddelande 2020-02-11

Lida Friluftsgård och Upplev Botkyrka AB, som ägs i sin helhet av Botkyrka kommun, har tecknat avtal med Nicklas Södervall och Clasings Catering AB som vunnit upphandlingen för Lida Värdshus samt tillhörande konferensverksamhet på Lida Friluftsgård. Clasings Catering AB tar över verksamheten från april 2020. Avtalet sträcker sig till 2024 med möjlighet till förlängning

Krister Kalte, VD Upplev Botkyrka AB:
-Vi ser framemot ett nytt, långsiktigt samarbete med Nicklas Södervall och att tillsammans utveckla Lida Friluftsgård med upplevelser som lockar fler människor ut i naturen. 

Nicklas Södervall Clasings Catering AB:
- Det känns väldigt bra att komma tillbaka till Lida efter några år och se hur platsen har utvecklats till ett självklart utflyktsmål med fantastiska upplevelser. Det ska bli roligt att återse trogna gäster och spännande att utveckla matkonceptet, konferenspaket, privata fester och verksamheten ytterligare. Vi kommer redan till våren starta uthyrning av kajaker och öppnar till sommaren strandcafé. Framöver kommer vi också att anordna trevliga kvällsarrangemang inne på Lida Värdshus.

Om Clasing Catering AB

Clasing Catering AB drivs och ägs av Nicklas Södervall som drivit restauranger under många år. Nicklas drev framgångsrikt Lida Värdshus under 10 år tillsammans med sin fru Lena och utnämndes till Årets Turistföretag 2014 av Botkyrka Turistförening. Nicklas är uppvuxen i och bor fortfarande i Tullinge.

 

Om Lida

Lida är den stadsnära skogen, en plats där man både kan finna lugnet och det enkla äventyret. Vid anrika Lida Friluftsgård finns 35 km motions- och skidspår, stigcykling, höghöjdsbana, skid- och pulkabacke, sjö med skridsko- och badmöjligheter, vandringsleder och stigar. Dessutom finns gym, bastu, friluftsgolf, grillplatser, värdshus och övernattningsmöjligheter i vandrarhem, stugor, vildmarksstuga eller vindskydd. Varje år besöks Lida Friluftsgård av ca 300.000 besökare som söker avkoppling, friluftsliv och motion i naturen. Botkyrka kommun äger friluftsgården sedan 1989 då Lida köptes av Stockholms stad. Sedan 2005 drivs Lida Friluftsgård av Upplev Botkyrka AB, ett bolag som ägs av Botkyrka kommun. I bolaget ingår även Subtopia och Hågelbyparken. Upplev Botkyrka AB ansvarar för drift och utveckling av friluftsgården och tillhörande markområden. Bolaget omsatte 2018 38 miljoner kronor och Lida har 9 st anställda, varav 7 är män och 2 kvinnor. Bolaget har en styrelse bestående av 7 ledamöter inkl. ordförande, vice ordförande och 7 suppleanter, vilka utses av Botkyrka kommunfullmäktige.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev