Nyheter

Öppettider under jul och nyår

Under jul- och nyårshelgerna har Lida Värdshus ändrade öppettider. Naturport och Lida Gym är öppna som vanligt.

Ändrade öppettider på Lida Värdshus:

  • 23-25 december stängt
  • Nyårsafton öppet 10-14
  • Nyårsdagen öppet 11-16

Övriga dagar är Lida Värdshus öppet som vanligt 10-16, lunch serveras mellan 11-15.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raststugan Naturport är öppen dagligen 10-17. Toaletter finns även utanför Lida Gym och är öppna 8-22.

Lida Gym är öppet dagligen 10-22 (för dig med träningskort). Vill du köpa engångsentré går det att  köpa inne på Lida Värdshus under deras öppettider.

God jul och gott nytt år önskar vi på Lida!

Friluftsprylar på Lida Värdshus

Inne på Lida Värdshus kan du nu köpa Lidas egna termosar, vattenflaskor och andra produkter som gör utflykten. 

Nu kan du köpa fina och praktiska produkter för utflykten, vandringen eller en dag i pulkabacken. Köp en termos och fyll den med härligt varmt kaffe från Lida Värdshus, eller varför inte passa på att köpa julklapparna när du besöker oss?

Produkterna som finns att köpa är:

Vattenflaska 40 cl i aluminium - 129 kr
Ekologisk tygkasse i återvunnet material - 129 kr
Svart termos 48 cl - 269 kr
Vikbart sittunderlag - 59 kr
Tillfälliga tatueringar för barn
 med kaninmotiv - 39 kr

Friluftslivet lockar ut allt fler till Lida

Under våren och sommaren har allt fler besökare hittat ut till Lida Friluftsgård i Botkyrka. Semester hemma och nya verksamheter som kajak- och cykeluthyrning är några av anledningarna.

Under våren och sommaren har allt fler besökare hittat ut till Lida Friluftsgård i Botkyrka. Vissa veckor har besöksantalet legat tre gånger högre än normalt och sett över en längre period är ökningen 97%. En bidragande orsak tros vara Coronaviruset som gjort att många stockholmare har spenderat semestern hemmavid. Men även utvecklingen av nya verksamheter och ny regi på Värdshuset lockar fler besökare enligt Platschef Leif Wallin:

- Det är otroligt roligt att se så många nya besökare på Lida, denna sommar har verkligen visat hur viktigt natur och friluftsliv är för folkhälsan. Kajak- och cykeluthyrningen har fått en rivstart och våra nybörjarkurser har varit fullbokade. Givetvis har det ställt extra krav både på oss och besökare att ta ansvar och visa hänsyn för att minska smittspridning, men vi tycker att det har fungerat överraskande bra trots läget. Folk håller avstånd och sprider ut sig över hela friluftsområdet och kommer man ut på stigarna i skogen är det knappt så att man får möte.

Även på Lida Värdshus ser krögare Nicklas Södervall att våren och sommaren har varit positiv trots en försiktig start.

-  Både Värdshuset och Strandcaféet har rullat på bra, lunch- och fikagästerna har hittat ut till oss och människor spelar Friluftsgolf som aldrig förr. Men det är klart att inställda bröllop, fester och avbokade konferenser har gjort att vi tappat en del. Det kommer visserligen mindre grupper som gör aktiviteter ute och äter lunch och en del som jobbar på distans sitter hos oss med sin laptop och en kopp kaffe.

Under hösten fortsätter Lidas satsning på förbättrade leder för stigcykling och några evenemang hålls, bland annat mountainbikeloppet Lida 24H där deltagarna cyklar i ett helt dygn. Accropark Höghöjdsbana håller öppet ända fram till efter höstlovet och övriga verksamheter som Friluftsgolf, kajak- och cykeluthyrning så länge vädret tillåter. Alla evenemang och verksamheter på Lida följer FHMs riktlinjer och regeringens beslut för att minska smittan av Covid-19.

- Nu hoppas vi på en riktig vinter så att vi kan erbjuda skid-, skridsko- och pulkaåkning i våra spår, slingor och backar, avslutar Leif Wallin.

Nytt system för inpassering Lida Gym

Under juni 2020 kommer vi att byta inpasseringssystem till duscharna och gymmet i Lida Gym.

Under juni 2020 kommer vi att byta inpasseringssystem till duscharna och gymmet i Lida Gym. 

För dig som har års- eller klippkort med egen bricka behöver byta ut din gamla mot en ny.

Ny bricka hämtas på Gårdskontoret,  vardagar 10-16. Meddela oss gärna  innan du kommer så förbereder vi  brickan till dig. Vill du hämta den  nya brickan andra tider kontaktar du  oss på info@lida.nu.

Ny avgift för ved

Från den 4 juni tar vi ut en mindre kostnad för dig som vill grilla med veden som vi lägger ut på Lida.

Veden vi lägger ut är tillverkad på Lida av eget virke. De senaste åren har åtgången på ved ökat markant och i dagsläget tillverkas drygt 120 kubikmeter per år. För att täcka kostnaden för tillverkningen tillhandahåller vi från och med den 4 juni därför veden till självkostnadspris.

Ved finns att köpa från en vedlåda vid Värdshuset. Ved finns också vid Vildmarksstugan och grillplatserna på tältängen samt vid Accropark. Du tar veden själv och betalar med Swish.

Kostnaden för en grillning (10-12 vedträn) är 35 kr, betalning sker till Swishnummer: 1233112190. 

Vill du istället ta med egen grillkol eller ved går det givetvis bra, vi tar inte ut någon avgift för att använda grillarna. Engångsgrillar är dock inte tillåtna  på Lida på grund av brandrisken. Du tänder grillen själv, använd släckvatten när du är klar. Grillning får endast ske vid grillplatserna.  

Grillplatserna är allmänna platser där ni delar på utrymmet med andra, grilla med hänsyn och försiktighet. 

Nu gör vi Lidas stigcykling roligare, bättre och snällare mot naturen!

I april 2020 påbörjas arbetet på det gröna mountainbikespåret på Lida. Vi bygger en hel del spång och träsektioner med målsättningen att förbättra spåret och även spara på naturen.

Nu gör vi Lidas stigcykling roligare, bättre och snällare mot  naturen!

I april påbörjar vi arbetet på det gröna mountainbikespåret på Lida. Vi bygger en hel del spång och träsektioner. Det gör att spåret kommer att bli jämnare i svårighetsgrad, ger mer flyt i åkningen och att en del passager blir lättare. Målet är att göra ett spår som är roligt och kittlande både för nybörjare och för dig som är van cyklist. 

Arbetet innebär också att vi ger naturen en chans att återhämta sig bättre då träkonstruktionerna gör att naturen under får vila. Materialet vi använder är helt igenom obehandlad trä. 

Arbetet utförs på uppdrag av Lida Friluftsgård och  finansieras delvis med hjälp av Botkyrka Kommuns  Miljöenhet inom ramen för Botkyrkas Gröna värden. 

Ny entreprenör klar för Lida Värdshus

Lida Friluftsgård och Upplev Botkyrka AB, som ägs i sin helhet av Botkyrka kommun, har tecknat avtal med Nicklas Södervall och Clasings Catering AB som vunnit upphandlingen för Lida Värdshus samt tillhörande konferensverksamhet på Lida Friluftsgård.

Ny entreprenör klar till Lida Värdshus och konferens

Pressmeddelande 2020-02-11

Lida Friluftsgård och Upplev Botkyrka AB, som ägs i sin helhet av Botkyrka kommun, har tecknat avtal med Nicklas Södervall och Clasings Catering AB som vunnit upphandlingen för Lida Värdshus samt tillhörande konferensverksamhet på Lida Friluftsgård. Clasings Catering AB tar över verksamheten från april 2020. Avtalet sträcker sig till 2024 med möjlighet till förlängning

Krister Kalte, VD Upplev Botkyrka AB:
-Vi ser framemot ett nytt, långsiktigt samarbete med Nicklas Södervall och att tillsammans utveckla Lida Friluftsgård med upplevelser som lockar fler människor ut i naturen. 

Nicklas Södervall Clasings Catering AB:
- Det känns väldigt bra att komma tillbaka till Lida efter några år och se hur platsen har utvecklats till ett självklart utflyktsmål med fantastiska upplevelser. Det ska bli roligt att återse trogna gäster och spännande att utveckla matkonceptet, konferenspaket, privata fester och verksamheten ytterligare. Vi kommer redan till våren starta uthyrning av kajaker och öppnar till sommaren strandcafé. Framöver kommer vi också att anordna trevliga kvällsarrangemang inne på Lida Värdshus.

Om Clasing Catering AB

Clasing Catering AB drivs och ägs av Nicklas Södervall som drivit restauranger under många år. Nicklas drev framgångsrikt Lida Värdshus under 10 år tillsammans med sin fru Lena och utnämndes till Årets Turistföretag 2014 av Botkyrka Turistförening. Nicklas är uppvuxen i och bor fortfarande i Tullinge.

 

Om Lida

Lida är den stadsnära skogen, en plats där man både kan finna lugnet och det enkla äventyret. Vid anrika Lida Friluftsgård finns 35 km motions- och skidspår, stigcykling, höghöjdsbana, skid- och pulkabacke, sjö med skridsko- och badmöjligheter, vandringsleder och stigar. Dessutom finns gym, bastu, friluftsgolf, grillplatser, värdshus och övernattningsmöjligheter i vandrarhem, stugor, vildmarksstuga eller vindskydd. Varje år besöks Lida Friluftsgård av ca 300.000 besökare som söker avkoppling, friluftsliv och motion i naturen. Botkyrka kommun äger friluftsgården sedan 1989 då Lida köptes av Stockholms stad. Sedan 2005 drivs Lida Friluftsgård av Upplev Botkyrka AB, ett bolag som ägs av Botkyrka kommun. I bolaget ingår även Subtopia och Hågelbyparken. Upplev Botkyrka AB ansvarar för drift och utveckling av friluftsgården och tillhörande markområden. Bolaget omsatte 2018 38 miljoner kronor och Lida har 9 st anställda, varav 7 är män och 2 kvinnor. Bolaget har en styrelse bestående av 7 ledamöter inkl. ordförande, vice ordförande och 7 suppleanter, vilka utses av Botkyrka kommunfullmäktige.

Hitta på Lida

Är det första gången du besöker Lida eller vill du upptäcka en ny plats på området? Förbered dig inför besöket med att titta på vår översiktskarta som också går att ladda ner. Här kan se var du hittar toaletter och grillplatser bland annat. Läs mer via länken.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev